Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá ježčí biologie

25. 10. 2007

Latinský název: Erinaceus Europaeus

Třída: savci

Řád: hmyzožravci

Čeleď: ježkovití

Biotop (ježek západní, ježek východní): Ježek západní žije v Evropě až k pobřeží Atlantského oceánu, ve Velké Británii, v jižní Skandinávii a na severozápadě Ruska. Nejraději se zdržuje v lesnatých nebo smíšených lesích. Je však velmi přizpůsobivý, proto je možné se s ním setkat i v otevřené krajině, v parcích, na sídlištích nebo v zahradách vilových čtvrtí uprostřed měst.

Ježek východní žije hlavně ve východní a jihovýchodní Evropě a některých oblastech Asie. Jako původně stepní a lesostepní druh osídluje především teplejší a sušší lokality v otevřené krajině.  

Délka života: v přírodě sotva 3 až 5 let, v zajetí 8 - 10 let
Váha: 1000 až 1400 gramů
Velikost: 22 až 32 cm
Teplota těla: 35 až 37°C (v zimním spánku 2 až 6°C)
Dechová frekvence: 40 až 50/min. (v zimním spánku 4 až 8)
Srdeční frekvence: 180 až 220/min. (v zimním spánku 10 až 20)
Dospělost: 6 až 8 měsíců
Březost: 30 až 38 dní
Počet mláďat: 3 až 7
Porodní váha: 12 až 30 gramů
Vrhy za rok: 1 až 2
Doba kojení: 40 dní
Počet struků: 10

Žádný ježek ovšem není podle tabulek, jsou známy případy, kdy ježek váží až 3 kg a dorůstá velikosti až 50 cm. Přesně jeden takový "netabulkový" žije v Plzni - Černicích.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA